Sunday 15 January 2012

Donut gebu

Posted by dyh at 12:38
Anak buah suka makan donut. Dah lama buat, jadi teringat ada kawan minta resepi, tu yang baru nak buat entry ni.

Bahan-bahan yang di perlukan:
  • 3 cawan tepung gandum (guna sukatan cwan minum teh)
  • 2 sudu besar gula halus
  • 1/2 sudu besar yis basah * larut dalam sedikit air suam dengan gula sedikit* (resepi asal guna 1 paket = 11 gm yis kering jenama mauripan)
  • 3/4 cawan susu pekat + 1/4 air suam (resepi asal guna 3/4 susu cair/fresh milk)
  • 1 biji telur
  • 3 sudu besar marjerin *cairkan dulu*

Cara-cara penyediaan:
  1. Yis yang digunakan tak kira yang basah atau kering dilarutkan dan bila dah rata atau naik berbuih bagi yis basah, pindahkan larutan ys tadi ke dalam susu dan kacau supaya larut. Biarkan seketika dalam 2 minit.
  2. Masukkan larutan yis, gula, telur dan marjerin ke dalam mangkuk. Campur sampai sebati dengan memukul menggunakan tangan atau mixer.
  3. Masukkan 2 cawan tepung ke dalam mangkuk tadi dan gaul. Tambah secawan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Uli sehingga rata dalam 10 minit.
  4. Tutup mangkuk dan biarkan selama 30 minit atau doh naik berganda.
  5. ui doh lagi sekali sehingga doh menjadi pejal dalam 5 minit.
  6. Ambil sedikit tepung atau sedikit minyak untuk memudahkan pengendalian doh. ambil sedikit doh dan golekkan dengan tangan. 
  7. Ambil penutup botol mineral sebagai pencetak untuk menebuk lubang di tengah doh tadi. 
  8. Sapu minyak pada lapik bekas supaya doh tidak melekat pada bekas.
  9. Goreng pada api yang sederhana dan sentiasa balikkan donut sehingga warna kuning keemasan.
  10. Hias donut dengan gula kastor atau coklat masakan.

0 comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan pandangan anda ;)

 

Right Here, Right Now Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei and Penciling