Wednesday, 3 October 2012

Paper bag isi gula-gula

Posted by dyh at 13:59
Untuk doorgift, dah lama tengok dan survey makanan apa yang nak di bagi pada tetamu. Ikut dari zaman abang kakak dyh kahwin. Belom pernah bagi barang sebagai hadiah. Cuma masa abang dyh bercuti ke Bandung, dia belikan pin tudung dalam 300 biji. Okeh, dah melalut, kita nak cerita pasal bekas doorgift sebenarnya.


Ada satu kedai di pekan Kajang yang jual harga borong. Rambang mata kalau pergi sana. Makanan ringan masa zaman kita kecil-kecil dulu pun ada.


Ingat nak bagi gula-gula. Jangan ingat kanak-kanak je berebut gula-gula, ayah dyh pun kadang-kadang berebut.


Kalau nak bagi gula-gula, tak kan nak bagi sebiji je, kalau bagi 5 biji pula, kena ada bekas. So, dyh selongkar masa adik suruh cari salinan kad pesara abah, dyh jumpa paper bag kecik molek seperti gambar di bawah.




Saiz panjang 7cm, lebar 5.5cm.


Terus dapat idea. Dari beli plastik, eloklah dyh recycle kertas lebihan masa buat kotak hari tu. Dan bermula lah sesi mengukur, melipat dan menggunting kertas. Sehari buat 10 keping. Buat masa ni dah buat 120 keping sbb ikut countdown tarikh majlis. 







Gula-gula nanti akan di letak dalam beg kain pulak, isi lain belum di fikirkan lagi. 


Okeh, next checklist pulak yang harus difikirkan. Urusan pernikahan belum lagi. Permudahkanlah urusan pernikahanku, Ya Allah.

9 comments:

orked violet said... Reply To This Comment

whoaaaa..rajin nye dear~

chaiyok2!! =)

BTW, SYA da foLLow awak.free, visit/foLLow Sya gk ek
sya-orked.blogspot.com

dyh said... Reply To This Comment

thanks sya!

Zila Zainal said... Reply To This Comment

bagusnya buat sendiri. saving.. saving :)

Dhiera nadhirah said... Reply To This Comment

pergh..banyak tu nak buat. btw, good job!

dyh said... Reply To This Comment

zila zainal: yeah..sesi jimat menjimat mana yang boleh

diera nadhirah: buat sikit sikit, lama lama jadi bukit

ciketon fazya said... Reply To This Comment

Mudah2an smooth perjlnn pernikahannya..

Klu nk order macaron blh contact chocville :)

Nn said... Reply To This Comment

rajinnye buat sndri. utk bape bungkusan tu? gudluck ya!

dyh said... Reply To This Comment

ciketon fazya : amin..ok

Nn : hehe..banyak jugak, sbb tu buat sikit2..thanks..

Mimie Najib said... Reply To This Comment

cantiknya..ingat nak buat mcm ni..tapi cammana ye caranya?

Post a Comment

Jom tinggalkan pandangan anda ;)

 

Right Here, Right Now Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei and Penciling